Szarvasbébi: a Marthák közöttünk járnak - Ezt jelenti a limerencia

2024 - Baby Reindeer - TV Series
Northfoto -
rögeszme Szarvasbébi (film) Richard Gadd limerencia Netflix
Az igaz történeten alapuló minisorozat április 11-én debütált és angol nyelvterületen szinte azonnal a toplista élére került. Szarvasbébi (eredeti címén: Baby Reindeer) Magyarországon is jó ideig a legnézettebb Netflix-tartalom volt, és a mai napig nem csengett le a láz körülötte.

Szarvasbébi alkotója és főszereplője Richard Gadd, aki élete traumáit dolgozza fel a minisorozatban. Donny Dunn a már nem is annyira kezdő, de nem is befutott humorista története, akinek élete teljesen felborul, amikor a bárba, ahol dolgozik, betér egy magányos nő, ő pedig megsajnálja és meghívja egy teára. Martha (akit Jessica Gunning formál meg) onnantól kezdve rákattan a férfira, a megszállottja lesz és pokollá teszi az életét. A történet során persze kiderül, hogy Donny pokla nem Marthával kezdődött... 

2024 - Baby Reindeer - TV Series
Szarvasbébi: a sorozat Marthája mindennap megjelent Gadd munkahelyén.
Forrás: Northfoto

Marthát a hétköznapi nyelvben megszállottnak vagy zaklatónak nevezzük, ami igaz is, azt azonban kevesen tudják, hogy mentális zavarának neve is van, mégpedig: limerencia. 

Az igazi Martha, Fiona Harvey csütörtökön este a Piers Morgan show-ban szólalt meg először a nyilvánosság előtt. Azt állítja, hogy a Szarvasbébi tönkretette az életét. Cikkünket itt olvashatjátok. 

 

De mi is a limerencia? 

A limerencia intenzív vágyakozás, sóvárgás valaki után anélkül, hogy az illető ismerné vagy viszonozná az érzéseidet.

Honnan származik a fogalom? 

A kifejezést először Dorothy Tennov pszichológus használta 1979-es Love and Limerence című könyvében. Egy 500 fő részvételével készült felmérés alapján írta a le a limeriens emberek jellemzőit, amelyek a következők:

  • megszállottan csak a szenvedélye tárgyára gondol
  • csak róla fantáziál
  • mindenről ő jut eszébe, legyen az egy dal, egy film
  • nem tud másról beszélni, csak szenvedélye tárgyáról
  • ha törik, ha szakad, úgy alakítja a napját, hogy láthassa
  • ha a kiszemelt reagál valamire, azt úgy értelmezi, hogy rajongása viszonzásra talált
  •  megjelenik az álmaikban, vágyakoznak és szeretnék, ha érzéseik viszonzásra találnának
  • a másiknak csak a jó tulajdonságait látja, bálványozza
  • az sem zavarja, ha alig ismeri a másikat, ő maga ruházza fel jellemvonásokkal

Összességében elmondható, hogy a limerens személy minden energiáját "szerelme" tárgyára pazarolja: sokszor nem alszik, nem eszik, elhanyagolja a munkáját. 

Danielle Walter tiktoker ugyanerről úgy fogalmaz: egészségtelen megszállottság vagy rajongás viszonzás nélkül.

A Szarvasbébi felejthetetlen jelenetei közé tartozik, amikor Martha minden egyes nap, akár télvíz idején is a Donny háza előtti buszmegállóban üldögél, csak hogy egy pillanatra láthassa a férfit. Esztelenségnek tűnik, de egy limerens számára ez az egyetlen elképzelhető viselkedés. 

2024 - Baby Reindeer - TV Series
A nő mindent megtett, hogy naponta láthassa az ő "szarvasbébijét".
Forrás: Northfoto

A limerenciáról Martha megformálója, Jessica Gunning így nyilatkozott: 

A limerens a legapróbb jó dolgot is megjegyzi megszállottsága tárgyával kapcsolatban, majd ezt az apróságot a pszichéjében jelentőségteljes dologgá duzzasztja és vágyálmaival feltölti. Mint amikor Donny megdicsérte Marthát, ő pedig miután hazamegy, úgy emlékszik vissza a jelentéktelen, de kedves gesztusra, mint valamilyen őrületesen romantikus pillanatra és azonnal arra a konklúzióra jut, hogy őket egymásnak teremtette az ég és örökké együtt kell lenniük. 

Photocall for Netflix's "Baby Reindeer"
Jessica Gunning és Richard Gadd
Forrás: Getty Images

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.