Forradalmi áttörés a csigolyaelcsúszás kezelésében

PR cikk csigolyaelcsúszás endoszkópos műtét
Magyarországon elsőként Dr. Czigléczki Gábor gerincspecialistánál elérhető a módszer, amivel felére csökkenthető a rehabilitációra szánt idő.

A csigolyaelcsúszás gerincstabilitási probléma, ami fokozott terhet ró az alsó gerincszakaszra, jelentősen befolyásolva a gerinc ellenállását és szilárdságát. Kialakulásának hátterében különböző okok állhatnak, beleértve a sérüléseket, a túlzott fizikai megterhelést vagy akár az öregedésből adódó kopást is. Az elcsúszás miatt a gerinccsatorna is beszűkülhet, ami a gerincsérvhez hasonlóan hosszan tartó vagy rendszeresen visszatérő gerincfájdalmat, lesugárzó vagy másik testrészbe kisugárzó fájdalmat, zsibbadást, illetve izomgyengeséget okozhat. Ilyen esetben nem elég csak a sérvet vagy a szűkületet kezelni, meg kell erősíteni a gerincet az adott szakaszon.  

"A csigolyaelcsúszásra kidolgozott endoszkópos műtét egy olyan innovatív eljárás, amely nem csak a gyógyulási időt képes jelentősen csökkenteni, hanem radikálisan mérsékli a beavatkozás invazivitását, így a páciensek gyógyulási ideje felgyorsulhat. Ennek eredményeként a páciensek gyorsabban térhetnek vissza a mindennapi életükhöz, kevesebb fájdalommal és jobb életminőséggel."

 – avat be Dr. Czigléczki Gábor, az endoszkópos gerincsebészet szakértője.  

Forrás: drczigleczki.hu

A hagyományos kezelési módszerek kihívásai 

Eddig a csigolyaelcsúszás kezelésében hagyományosan alkalmazott műtéti eljárások nagy bőrmetszésekkel és hosszú lábadozási idővel jártak, mivel jelentős szöveti károsodást okoztak a pácienseknek. A 15-20 cm hosszú vágások – amelyek elengedhetetlenek a csavarok, implantátumok és távtartók behelyezéséhez –, amellett, hogy hosszabb gyógyulási időt eredményeznek, fokozott fájdalommal is járnak. Az ilyen műtéti beavatkozás során a sebészek megerősítik az adott gerincszakaszt, de a nagy vágás több hónapos rehabilitációt igényel. 

"A hagyományos csigolyaelcsúszásra alkalmazott stabilizáló műtétek nagy megterhelést jelentenek a betegek számára. Az endoszkópos technika ezzel szemben lehetővé teszi a csavarok és távtartók behelyezését kisméretű bőrmetszésekből, csökkentve ezzel a műtéti trauma mértékét és jelentősen mérsékelve a fájdalmat és a gyógyulási időt. A kis metszésekből végzett endoszkópos műtét emellett lerövidíti a kórházi bentfekvés és a munkához való visszatérés időtartamát."

 – tette hozzá az endoszkópos gerincsebészet egyik hazai úttörője. 

Endoszkópia: A gerincsebészet forradalma 

Az endoszkópos gerincsebészeti technika bevezetése forradalmi előrelépést jelentett 2018-ban a gerincsérv és a gerincszűkület kezelésében és új dimenziókat nyitott a betegek gyógyításában. Az eljárással apró metszéseken keresztül, minimális szöveti károsodással lehet elvégezni a szükséges műtéti lépéseket. A csigolyaelcsúszás esetében az jelenti az áttörést, hogy az endoszkópos technikával az egész folyamat szintén elvégezhető.  

"Korábban is voltak olyan műtéti lehetőségek, amelyekkel a bőrön keresztül, kis metszéssel csavarokat helyeztünk be a csigolyák stabilizálásának biztosításáért. Az endoszkóp azonban ennél jóval többre képes: lehetővé teszi, hogy teljes körűen kezeljük a csigolyaelcsúszásokat ezeken a kis lyukakon keresztül. Ennek előnye, hogy precízen és a beteg számára a legkisebb megterheléssel végezzük el a szükséges korrekciókat." 

mutat rá az innovatív műtéti eljárás előnyeire Dr. Czigléczki Gábor. 

Gyorsabb gyógyulás, kevesebb fájdalom 

A csigolyaelcsúszás endoszkópos műtétje a legújabb orvosi innovációk úttörői közé sorolja Magyarországot. Dr. Czigléczki Gábor munkája új reményt ad azoknak, akik ezt a fájdalmas és korlátozó állapotot tapasztalják. Az újító eljárás egyértelműen bizonyítja az orvostudomány és a technológia együttműködésének fontosságát a betegellátás javításáért. 

“A csigolyaelcsúszás endoszkópos kezelése nem csak egy újabb lépés a műtéti technikák fejlődésében, hanem valódi áttörést jelent a gerincsebészetben, lehetővé téve, hogy a szükséges műtéteket a korábbiaknál jóval kevesebb kellemetlenséggel és nagyobb biztonsággal végezzük el. Az eljárás nem csupán gyorsabb visszatérést tesz lehetővé a mindennapi életbe, hanem jelentős javulást is hoz a páciensek életminőségében.”

 – zárta gondolatait az endoszkópos gerincsebészet specialistája. 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.